- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Abejingumas ugdo nusikaltėlius

IMG_6569 [1]
„Vikingų loto“ lapeliai buvo išmėtyti prie „iki“ parduotuvės

Lentvario miesto gyventojai pamatę nulaužtus gatvėje medelius, nuverstus buitinių atliekų konteinerius, šiukšles miesto gatvėse jau nesistebi. Turbūt daugiau nustebtų, jeigu mieste tokie reiškiniai išnyktų. Deja, apie tai tik galima pasvajoti. Štai praėjusį antradienį Lentvaryje, šalia „Iki“ parduotuvės ir Klevų alėjos, gatvėje, šalia parduotuvės „Norfa“, jaunieji „herojai“ išmėtė „Vikingų loto“ neužpildytus lapelius. Slapta nugvelbė iš parduotuvės ir išmėtė gatvėje.

Kai pertraukos metu iš mokyklos į „Iki“ parduotuvę plūsteli moksleiviai, prisipirkę ledų, traškučių, pakuotes dažnai išmeta ne į šiukšlių konteinerį, o ant gatvės.

Koks didvyriškumas, koks žygdarbis. Galima pasigirti draugams, bendramoksliams. O kiek šiems jauniesiems vandalams malonumo suteiks vaizdas, kai gatvių valytoja lankstosi rankiodama vėjo blaškomus popierėlius. Galbūt gatves valo šių vaikėzų kaimynė, o gal motina…

Tai ne pirmas atvejis, kai nauji loterijos lapeliai mėtomi gatvėje. Vadinasi, ir parduotuvės prastai saugo savo prekes.

IMG_6104 [2]
Metalinės apsaugos buvo nuverstos į griovį
IMG_6464 [3]
Tiltelį vandalai nuversdavo keletą kartų per dieną

Kai darbininkai tiesė šilumos tiekimo vamzdyną šalia parduotuvės „Norfa“, takas, vedantis prie požeminės geležinkelio perėjos, buvo perkastas. Darbininkai buvo pastatę metalines apsaugas ir nutiesę tiltelį. Tas apsaugas chuliganai netrukus nuvertė į griovį, o tiltelį vos ne kas valandą Lentvario seniūnijai tekdavo tvarkyti, nes vandalai jį nuversdavo į tranšėją.

Ką daryti, kad taip nebūtų? Mokytojai, mokyklų vadovai, tėvai, nebūkite abejingi, paklauskite savo auklėtinių, ar tai ne jie taip nedorai elgiasi. Pakalbėkite moralės temomis. Patarkite skaityti knygas apie tikrus žygdarbius, pavyzdžiui, Arkadijaus Gaidaro „Timūras ir jo būrys“ ir panašias knygas.

 

Kęstutis Petkūnas

Autoriaus nuotr.