Integruota technologijų pamoka

!cid_ii_141eadc02b4d8b11
Akcinėje bendrovėje „Snaigė“. Autorės nuotr.

Šių metų spalio 23 d. Motiejaus Šimelionio gimnazijos pirmokų būrys autobusu patraukė į Alytų, kur prasidėjo integruota technologijų pamoka. Šiemet I-ų klasių mokiniai technologijų pamokų metu yra pažindinami su Lietuvos ūkio šakomis bei reikalingomis profesijomis. Integruotų pamokų sumanytojos – technologijų mokytojos A. Balakauskienė ir H. Stachovskienė šįkart vaikus vežėsi į Alytuje įsikūrusias vienas didžiausių Lietuvos akcinių bendrovių „Snaigė“ bei „Astra“.

Pirmoji stotelė buvo lietuviškų šaldytuvų gamykla „Snaigė“. Mokiniai buvo supažindinti su šaldymo įrenginių kūrimu, detalių gamyba nuo smulkiausių varžtelių iki galutinio rezultato. Pamatėme pirmąjį Lietuvoje šaldytuvą, taip pat „Snaigės“ šaldytuvų kelią ir evoliuciją nuo primityviausio pirmojo iki įmantrių šiuolaikinių šaldymo įrenginių. Sužinojome, kad akcinė bendrovė „Snaigė“ gamina 30 skirtingų modelių šaldytuvų, o pagal individualius užsakymus, kurie tenkina įmantriausius klientų norus, net iki 500 šaldytuvų. Daugiausiai įrenginių „Snaigė“ eksportuoja į kitas užsienio šalis ir yra viena didžiausių Lietuvos bendrovių.

Antrą sykį stojome taip pat Alytuje įsikūrusioje pramoninių mašinų gamykloje „Astra“. Moksleivius sužavėjo didžiulės bendrovės gaminamos konstrukcijos bei talpos įvairaus pobūdžio pramonei. Pamatėme, kaip gaminami šildymo įrenginiai ir krosnys, alaus, mielių laikymui skirtos talpos. Sužinojome, kaip Lietuvoje pagaminti mechanizmai keliauja į tolimiausius pasaulio kampelius ir kad jie yra labai vertinami už kokybę.

Integruotos pamokos metu daug sužinojome apie akcinių bendrovių veiklą, profesijų sritis, kad jose reikalingi tikrai kvalifikuoti ir išsilavinę darbuotojai, mokantys ne vieną kalbą. Moksleiviai turėjo progą įsitikinti, koks svarbus kiekvieno žmogaus indėlis gamyboje, kad mašinų veikimas nieko nereiškia be žmogaus pagalbos ir sumanumo jas valdant.

Abiems bendrovėms nuoširdžiai dėkojame už šiltą priėmimą, išsamią informaciją apie darbo eigą, bendradarbiavimą ugdant augančią kartą ir galimybę susipažinti su verslo aplinka bei įmonėje vykdoma veikla.

Adrija Naskauskaitė

Naujienos iš interneto