Ar jaunimas turi ką veikti mūsų mieste?

100_2070
Diskusijos akimirka. Kalba debatų klubo narys, gimnazistas Ernestas Skapas. Inetos Nebutovos nuotr.

Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijai bendradarbiaujant su Debatų centru bei vykdant respublikinį projektą „Nacionalinė debatų akademija“ gimnazijoje vyko jaunimo diskusija „Jaunimo veikla mieste. Ar jaunimas turi ką veikti mūsų mieste?“

Lentvaris – nedidelis miestas netoli Viniaus. Daugelio mokinių tėvai dirba sostinėje, nemažai mokyklinio amžiaus vaikų taip pat važinėja į Vilnių mokytis. Mąstant apie jaunimo užimtumą bei ateitį iškyla problema – ar jaunimas turi ką veikti mūsų mieste? Šios problemos aktualumas paskatino viešai kalbėti apie jaunimo veiklą mieste. Debatų klubo, vadovaujamo direktoriaus pavaduotojos ugdymui, lietuvių kalbos mokytojos metodininkės Giedrė Širinskienės, surengtoje mokinių diskusijoje dalyvavo mokytojos V. Zadyrkienė ir D. Girnienė, bibliotekos vedėja I. Nebutova, bibliotekininkė I. Malachova, socialinė pedagogė N. Jastrebova, gimnazijinių klasių mokiniai. Sprendimų priėmėjai šiame renginyje buvo gimnazijos direktorius J. Kietavičius ir Lentvario miesto seniūnas V. Rukšėnas.

Geriausias būdas šiai problemai nagrinėti – vieša diskusija, kurios metu mokiniai ir mokytojai galėjo išsakyti savo nuomonę bei pasiūlymus, kelti klausimus ir diskutuoti su sprendimų priėmėjais. Forumo debatų metu savo nuomonę išreiškė mokiniai, kalbėjo jų mokytojai, gimnazijos socialinė pedagogė, su mokiniais diskutavo gimnazijos direktorius, savo poziciją išsakė bei nuoširdžiai reagavo į mokinių pasiūlymus miesto seniūnas. Debatų klubo nariai kalbėjo apie gimnazijoje veikiančias neformaliojo švietimo programas, kurias noriai renkasi gimnazistai, aptarė kitų Lentvario mokyklų organizuojamas popamokines veiklas, analizavo Jaunimo centro veiklą. Mokiniai aptarė ir galimybes lankyti mokamas mieste organizuojamas treniruotes, šokių grupių užsiėmimus, žirgyną, svarstė, kaip geriau planuoti laisvalaikį. Diskusijos dalyviai kalbėjo apie tai, kokį norėtų matyti savo miestą, kokiomis naujomis veiklomis norėtų užsiimti.

Debatų metu paaiškėjo, kad Lentvario mieste tikrai yra daug įvairių, tiek mokyklų, tiek kitų įstaigų organizuojamų veiklų jaunimui, tačiau mokiniams labai norėtųsi, kad jos vis būtų atnaujinamos. Juk ir pati įdomiausia veikla pabosta, jei ji nekinta, neįgauna naujų atspalvių, nepapildoma naujomis idėjomis bei galimybėmis. Taip pat paaiškėjo, kad dalis jaunimo yra nepakankamai motyvuota apskritai ką nors veikti. Kiekvienas jaunas žmogus, turintis noro ir linkęs ieškoti galimybių, dažniau skundžiasi laiko trūkumu nei veiklos trūkumu. Direktorius J. Kietavičius kalbėjo apie jaunimo požiūrį į laisvalaikį bei mokymąsi, jaunatviškai svarstė jaunimui rūpimus klausimus. Prisimindamas save prieš keletą dešimtmečių direktorius kalbėjo, jog dabartinis jaunimas niekuo nesiskiria nuo ankstesniojo, nebent turimomis technologijomis.

Atsiliepdamas į išgirstas mokinių mintis bei pasiūlymus seniūnas V. Rukšėnas žadėjo pagal galimybes pasirūpinti, kad žiemą ant ežero ledo būtų įrengta čiuožykla, kuri, jaunimo nuomone, pritrauktų nemažai įvairaus amžiaus žmonių. Seniūnas V. Rukšėnas besibaigiant renginiui kvietė mokinius dažniau užeiti į seniūniją ir išsakyti savo lūkesčius, nes matąs, kad renginyje susirinkęs tikrai mąstantis, turintis idėjų ir energingas jaunimas.

Giedrė Širinskienė,

debatų klubo vadovė

Naujienos iš interneto