Koncertų ciklo „Iuvenes art“ finišo tiesiojoje – trio „Claviola“

chlaviola
Trio „Claviola“. Asmeninio ansamblio albumo nuotr.

Antrojo „Iuvenes art“ renginių ciklo koncerto metu gerai žinomas Lietuvos teatro ir muzikos akademijos profesorius Petras Radzevičius džiaugėsi organizatoriais, idėjos autoriais. „Šiems, jauniesiems menininkams tokių pasirodymų reikia lygiai taip pat, kaip Jums, Trakų rajono gyventojams, ežerų ir gamtos“, – kalbėjo profesorius.

Susitarimo dirbti vieta – Paryžius

Šį šeštadienį Užutrakio dvaro sodyboje pasirodysiantis trio „Claviola“ save vadina netradiciniu – šeima, kurioje užtektinai meilės ir dūmų. Ugnė Antanavičiūtė (fortepijonas), Jurgis Juozapaitis (altas) ir Vytautas Giedraitis (klarnetas) muzikuoti pradėjo jau nuo mažų dienų – kai tėvų pastūmėti įžengė į Nacionalinę Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą. Tačiau kaip teigia patys atlikėjai, susibūrę į trio „Claviolą“ prieš beveik 7 metus (veiklą pradėjo 2007 metais), vienas kitą atrado labai netikėtai: „Jurgį susitikau tiesiog gatvėje. Pasiūliau groti kartu. O Jurgis, trumpam išvykęs studijuoti į Prancūziją, sutiko Vytautą. Ilgai įkalbinėti vienas kito nereikėjo – kolegoms grįžus į Lietuvą ėmėmės darbų“, – kalbėjo U. Antanavičiūtė. Pasak pianistės, netolima „Claviol‘os“ ateitis, kaip įvardina pati atlikėja – sąmokslas, buvo suplanuotas tiesiog Paryžiuje. Viskas netikėta, bet labai realu.

Vieninteliai tokie visoje Lietuvoje

Trio „Claviola“ yra vienintelis toks ansamblis Lietuvoje, kuriame yra grojama tiek styginiais, tiek pučiamaisiais instrumentais. Pasak U. Antanavičiūtės, tokie ansambliai dažniausiai susiburia vienam koncertui, projektui. Tuo tarpu „Claviola“ gyvuoja jau septynerius metus. Toks atvejis yra vienas iš nedaugelio visoje Europoje. Šiuo metu ansamblis gali didžiuotis savo pasiekimais – visų pirma savo dėstytoju, LMTA profesoriumi Juliumi Andrejevu. Vienas iš didžiausių laimėjimų – tarptautiniame konkurse „Muzika be sienų“ bei „Muzikinė akvarelė“ laimėtais Grand Prix apdovanojimais. 2011 ir 2012 metais trio nariai už pasiekimus buvo apdovanoti Prezidentės Dalios Grybauskaitės Padėkos raštais, LR Kultūros ministerijoje laimėta „Jaunojo muzikos atlikėjo“ premija. Šiuo metu trio „Claviola“ įgyvendino savo seniai brandintą idėją – išleisti savo kompaktinę plokštelę. Dar vienas žingsnis į priekį padarytas – kompaktinė plokštelė jau prekyboje.

Šalies muzikos rinkoje – ankštoka

Paklausti, ar Lietuvos rinkoje jiems pakanka vietos, trio neslėpė, kad Lietuvos muzikos rinka labai maža, kas reiškia, jog į ją jaunajam muzikantui patekti yra labai sunku. Ypatingai, jeigu esi kamerinės muzikos atlikėjas – ji Lietuvoje dar neturi savo tradicijų. Šiais laikais viską lemia kontaktai, vadybininkai, kurie savo pažinčių dėka padeda jauniesiems atlikėjams rasti savo vietą. Dažniausiai jaunieji atlikėjai groja tada, kai to reikalauja disciplina – pasirinktų studijų metu. Baigus jas jaunas žmogus arba visiškai nustoja groti, arba to daryti vyksta svetur. Apie gyvenamosios ir darbo vietos pakeitimą trio kol kas nekalba – planuose numatyta tik stažuotės, konkursai užsienyje. Nors Lietuvos muzikos rinkoje gan ankšta, ansamblis pasitraukti nežada.

Maloniai kviečiame dalyvauti paskutiniajame renginių ciklo „Iuvenes art“ koncerte ir pasimėgauti jaunųjų menininkų kuriama muzika.

Renginys nemokamas.

Organizatorius – Trakų krašto vietos veiklos grupė

Projekto vadovė, idėjos autorė – Ieva Tijūnėlienė

Pagrindinis projekto rėmėjas – LR Kultūros ministerija

Pagrindinis partneris – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija

Informaciniai rėmėjai – Trakų rajono laikraštis „Trakų žemė“, Lentvario miesto laikraštis „Klevų alėja“, Trakų ir Elektrėnų laikraštis „Galvė“.

Evelina Kislych,

žurnalistė

Naujienos iš interneto