Monkės biznis ,,Trakų vandenyse“

Trakų aštuonkojis

octopusMonkės biznis – šauna pirma mintis pamačius savivaldybės paruoštus sprendimų projektus.

Atsimenate gerai žinomą anekdotą? Pavogi dėžę degtinės, degtinę išgeri, priduodi butelius, už gautus pinigus dar nusiperki degtinės, ją išgeri ir… piššš, viskas. Tik galvą ilgokai skauda.

Tokiu ,,bizniu“ ketina užsiimti savivaldybė, sumaniusi už 115 tūkstančių litų savo bendrovei ,,Trakų vandenys“ perduoti pastatus Trakuose, Trakų gatvėje, pažymėtus 31 A numeriu. Paprasčiau – Trakų tuberkuliozinę polikliniką, tą, kur Totoriškių ežero pakrantėje, už policijos.

Kaip nusprendė valdantieji, taip ir bus. Kaip visada su niekuo nederinę pakels rankutes per tarybos posėdį ir išsispręs taip, kaip sumanę. Nusispjaut, kad niekas neaptarta, nederinta su vadovais, kur perkels šią įstaigą, ar parengtos patalpos, nes šiai įstaigai taikomi specialūs reikalavimai. O juk šis kabinetas aptarnauja ne tik Trakų, bet ir Elektrėnų rajono gyventojus. Kaip visada pažeidžiamas viešasis mūsų visų interesas. Ar kas nors žino, kad rajone kasmet po 40 asmenų naujai suserga tuberkulioze (ir papildo sergančiųjų ir taip nemažus sąrašus), iš kurių net 36 serga atvira forma. O kur konfidencialumo užtikrinimas žmogui, kuris susirgo, juk jų tarpe ne vien asocialūs… o ir padėtis mūsuose apskrities mastu yra pati blogiausia rajonų tarpe.

Turbūt kiekvienam iš jūsų kyla klausimas, kam ,,Trakų vandenims“, įmonei, kuri užsiima vandens tiekimu ir nuotekų šalinimu, reikalingas tuberkuliozės poliklinikos pastatas? Gal vandentiekininkai imsis žmones gydyti? Gal tose patalpose ,,vandenų“ kontorą steigs? Netelpa, matyt, Birutės gatvėje esančiuose rūmuose? Juk naujai ,,iškeptą“ juristą iš Vilniaus Vidą Urbonavičių kažkur sodinti reikia. Ir kitų ,,naujokų“ ten nemažai priviso.

O gal kokią veiklą vykdyti vandentiekininkai sugalvojo, kad pinigų uždirbtų, pelno turėtų, gal ir vanduo nors kiek mums atpigtų. UAB-as vis dėlto! Pelno siekiantis!

Nieko panašaus! Namelis su visu ūkinuku ir žemelės lopinėliu (Trakų senamiestis gi!) parduotas būtų, o pinigėliai – pravalgyti! Monkės biznis!

O kad tikrai būtų taip, pats ,,vandenų“ direktorius V. Račkys rašo rašte, kuris ,,prikabintas“ šalia būsimo sprendimo.

,,Per 2013 metų I pusmetį įmonė patyrė 481009 Lt. nuostolių“, – rašo vargšas direktorius. Pusę milijono per pusę metų!!! Ir papildo: ,,lyginant su 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu nuostoliai padidėjo 157969 Lt.“ Ir toliau lyg niekur nieko dėlioja: ,,per 2013 m. pirmą pusmetį pajamos iš pagrindinės įmonės veiklos pagal planą turėjo būti 2847,5 tūkst. Lt., faktiškai pajamos sudarė 2064,89 tūkst. Lt.“ Žmonių kalba tai reiškia – du milijonai vietoj planuotų 2,8 milijonų!

O toliau direktorius aiškina, kaip sunkiai ir pasiaukojamai jo vadovaujama įmonė dirbo: ,,nors įmonė ir vykdė išlaidų mažinimo programą, tačiau nepavyko išvengti išlaidų padidėjimo.“ Vienu žodžiu, taip dirbo, taip stengėsi mažinti išlaidas, kad jos ėmė ir… padidėjo!

Tad dabar reikia žūtbūt gauti kokį nors namuką, geriau ir ne vieną, jį parduoti, o pinigus… Na ką, pinigus… jie jau ,,panaudoti“…

Neabejokite, pinigai tikrai ,,panaudoti“ ,,tinkamai“. Abejonėms išsklaidyti ,,prikabinamas“ įmonės 2013 m. pirmojo pusmečio balansas. Labai iškalbingas dokumentas! Nepatingėkite atsiversti patys ir pasinagrinėkite. Taps daug aiškiau, kodėl už vandenį mokame bene brangiausiai Lietuvoje!

Taigi Monkės biznio scenarijus parengtas. Belieka pakelti rankutes per tarybos posėdį ir… viskas.

Tik galvos dėl to valdantiesiems neskauda, o valdo gi solidarumą darbo žmogui deklaruojantys socialdemokratai, šią įstaigą patikėję valdyt vilniečiui, pusiau savam, pusiau darbiečiui. O jei sąžiningai ir tiesiai, tai valdančiuosius valdo pinigai, todėl jiems nusispjaut į viešą interesą.

Rimtas Nerimtas

Naujienos iš interneto