- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų rajono gyventojams – šiuolaikiškas aprūpinimas vandeniu

Ar dažnai susimąstome apie vandenį? Apie tai, kad jis neatsiejamas nuo visko, kas gyva: augalo, gyvūno, žmogaus, nuo supančios aplinkos? Jei švarus, geras vanduo, mūsų, vandens vartotojų, gyvenimas taip pat skaidresnis, sveikesnis ir kokybiškesnis.

Gal keista, bet ežeringame Trakų krašte ilgą laiką negalėjome pasigirti, kad savo kasdienos poreikiams vartojame švarų, atitinkantį keliamus kokybės reikalavimus vandenį. Tačiau reikalai pastebimai pagerėjo, kai įmonė „Trakų vandenys“ prieš kelerius metus pradėjo įgyvendinti Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamus projektus ir, savo dalimi prisidedant ir rajono savivaldybei, pagerino tiek vandens ūkio techninius išteklius, tiek kokybę.

Atnaujintas vandens tinklų ūkis

„Nemažai atlikta vandentvarkos darbų, įgyvendinus vandens tiekimo ir nuotekų infrastruktūros renovavimo ir plėtros projektą rajone – Trakuose, Lentvaryje, Rūdiškėse. Nutiesta 34,4 km vandentiekio ir 41,5 km nuotekų tinklų. Suteikta galimybė centralizuotomis vandens tiekimo paslaugomis naudotis netoli 600, nuotekų tvarkymo paslaugomis – apie 900 Trakų, Lentvario ir Rūdiškių gyventojų. 2010 metais pradėta naudoti Varnikų vandenvietė, 2012 metais – Rūdiškių nuotekų valymo įrenginiai bei 22 nuotekų siurblinės“, – tvirtino bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Valdas Račkys.

Šie projektai jau įgyvendinti pagal 2007–2013 metų ES struktūrinės paramos strategiją. Nemažai bendrovės „Trakų vandenys“ parengtų projektų dar įgyvendinama, tuo tarpu jau rikiuojami nauji, pagal 2014–2020 metų ES struktūrinės paramos strategiją, numatyti planai.

Gera žinia gyventojams

matonis ir rackys [1]
Bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius V. Račkys ir jo pavaduotojas Z. Matonis jau planuoja naujus, pagal 2014–2020 metų ES struktūrinės paramos strategiją, numatomus vandentvarkos projektus

Įmonės „Trakų vandenys“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Zenonas Matonis pastebėjo, kad naujam laikotarpiui numatyta ES parama bus teikiama dviem kryptimis – naujų tinklų plėtrai ir senų renovacijai. Ankstesniame etape paramos lėšos buvo daugiausiai orientuojamos į naują vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą.

„Tai labai gera žinia rajono gyventojams. Nors mūsų įmonė gerokai išplėtojo naujus tinklus, tačiau turime daug pasenusių ir keistinų tiek vandens tiekimo, tiek nuotekų trasų. Parengę projektus turėsime galimybę, remiant ES struktūriniams fondams, efektyviai juos atnaujinti ir suteikti kokybiškas paslaugas vartotojams“, – sakė Z. Matonis.

Nebus užmiršti „mažieji“

2014–2020 metų ES struktūrinės paramos strategijoje, plėtojant geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą ir renovavimą, atkreiptas dėmesys į ir mažas gyvenvietes, miestelius.

Pavyzdžiui, prioritetas yra teikiamas ir naujų tinklų statybai, ir renovavimui bent dviejose grupėse: gyvenvietėse nuo 200 iki 2000 gyventojų bei gyvenvietėse, kuriose gyvena daugiau nei 2000 gyventojų.

Pasak bendrovės „Trakų vandenys“ specialistų, tai labai aktualu ir siektina rajono gyventojams, nes esama tinklų sistema dar nėra pakankama. Todėl jau dabar planuojami nauji projektai, o dalis jų jau baigiami rengti.

Lentvaris turės gerą vandenį

Vandentvarkos projektai rajone, kurių akivaizdžią naudą jau patiria gyventojai, įgyvendinti ir toliau yra įgyvendinami vykdant UAB „Trakų vandenys“ su Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) pasirašytas dvi sutartis. Viena jų – „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Trakų rajone“, pasirašyta 2009 m., kita – „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Trakų rajone (Aukštadvaryje, Trakuose, Varnikuose, Lentvaryje, Rūdiškėse, Onuškyje, Paluknyje), pasirašyta 2010 m.

Pagal antrąją sutartį vienas iš svarbiausių šiuo metu plėtojamų projektų – tai vandentiekio trasos nuo Varnikų į Lentvarį statyba, pradėta 2013 metų balandį.

Iš Varnikų vandenvietės į Lentvarį planuojama nutiesti dvi vandentiekio trasas, kurių bendras ilgis sieks 14,51 kilometro. Taip pat bus nutiesta antroji slėginė buitinių nuotekų linija iš Trakų į Lentvarį. Jos ilgis – 6,53 kilometro ir 45 metrai savitakinių tinklų.

Jau kitų metų viduryje, baigus projektą, lentvariečiai naudos kur kas kokybiškesnį vandenį.

Neužmiršti miesteliai ir gyvenvietės

Įgyvendinus projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Trakų rajone (Aukštadvaryje, Trakuose, Varnikuose, Lentvaryje, Rūdiškėse, Onuškyje, Paluknyje), pastebimai pagerės gyvenamoji aplinka, nes tiekiamas vanduo bus geresnės kokybės nei lig šiol.

Vien Trakuose ir Lentvaryje bus įrengta 11 nuotekų siurblinių, Rūdiškėse bus renovuotos trys siurblinės, šiuose miestuose bei Aukštadvaryje, Paluknyje, Rūdiškėse yra tiesiami ir bus nutiesti nauji vandens tiekimo bei nuotekų, kai kur – ir valymo įrenginiai.

Visi projektai planuojami baigti kitų metų viduryje, o tuo tarpu tikimasi, kad jau bus startavę ir naujieji, kurių gairės jau ryškėja.

Gyventojai sukruto jungtis

„Įgyvendintų projektų naudingumu džiaugiasi didelė dalis Trakų rajono gyventojų, kurie anksčiau patyrė geros kokybės vandens stygių. Todėl įrengus naujus vandentiekio, nuotekų tvarkymo tinklus, žmonės prie jų aktyviau jungiasi. Juolab, kad tam sudarome palankesnes sąlygas“, – tvirtino bendrovės „Trakų vandenys“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Z. Matonis.

Dar prieš metus kitus prie nutiestų naujų trasų ne visiems gyventojams buvo paranku prisijungti. Jungtis buvo galima nuo artimiausio trasos šulinio, todėl susidarydavo ilgas tarpas, tam reikėjo ir nemažų asmeninių lėšų. Dabar lanksčiau einama prie vandens vartotojo. „Trakų vandenys“ savo lėšomis tinklus nutiesia iki kiekvieno gyventojo sklypo ribos.

„Stengiamės įsiklausyti į kiekvieno gyventojo pageidavimus, drauge sprendžiame atsirandančias problemas, todėl pastebėjome, kad žmonės tapo kur kas aktyvesni ir sukruto jungtis prie vandentiekio tinklų“, – sakė Z. Matonis.

Sigita NEMEIKAITĖ,

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Autorės nuotr.

vandenys [2]
Akimirkas, kai nutiesiami pirmieji vamzdžiai iš Varnikų į Lentvarį, įsiminė šios statybos pradžioje dalyvavę ir „Trakų vandenų“ darbuotojai, ir jų svečiai. Iš dešinės – įmonės „Trakų vandenys“ direktoriaus pavaduotojas Z. Matonis, savivaldybės administracijos direktorė A. Kandratavičienė, rajono savivaldybės meras V. Zalieckas, Seimo narys K. Daukšys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas G. Rainys, rajono savivaldybės mero pavaduotojas V. Vinskevičius