Mokinių maitinimas Trakų rajono bendrojo ugdymo mokyklose

Prasidėjus mokslo metams Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino, kaip vykdomas mokinių maitinimas bendrojo ugdymo mokyklose, kaip laikomasi 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialus leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) ir nuo 2012 m. liepos 1 d. įsigaliojusio Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2011-11-19, Nr.140-6573) reikalavimų.

Iš viso patikrinta 14 Trakų rajono bendrojo ugdymo mokyklų maisto tvarkymo skyrių, iš kurių 12 turi maisto tvarkymo skyrius, kuriuose gamina maistą ir 2, kuriuose maitinimo paslaugas teikia kitos įmonės ir patiekalai atvežami termosuose.

Kontrolės metu nustatyta, kad iš visų patikrintų 14 mokyklų, 72 % mokyklų – maistas gaminamas moderniuose maisto tvarkymo skyriuose, tačiau 3 mokyklų maisto tvarkymo skyriams reikalingas patalpų remontas, reikalinga atnaujinti įrangą. Patikrinimų metu 43 % mokyklų nustatyti teisės aktų pažeidimai. Daugiausia nustatyta bendrųjų higienos reikalavimų (patalpų, inventoriaus būklės ir priežiūros) – 54%, personalo higienos (personalo asmens higienos laikymosi, mokymo higienos klausimais) – 15 %, produktų (draudžiamų vaikų maitinimui) – 15 %, pažeidimų. Patiekalų kokybės, technologinių aprašymų, receptūrų pažeidimų nenustatyta.

10 mokyklų maisto tvarkymų skyrių naudojasi valgiaraščiais ir patiekalų receptūrų pavyzdžiais pateiktais internetinėje svetainėje www.smlpc.lt, keturiose mokyklose – valgiaraščiai parengti pačių ir suderinti su Vilniaus visuomenės sveikatos centro Trakų skyriumi, tačiau ne visose mokyklose maistas gaminamas pagal patvirtintus valgiaraščius. Nesilaiko patvirtintų valgiaraščių, nepildomi valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties žurnalai 28 % mokyklų.

Pagal Tvarkos aprašo 21 p., mokyklose turi būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens (rekomenduotina kambario temperatūros). Nustatyta, kad 14 % mokyklų nesudarytos sąlygos mokiniams atsigerti kambario temperatūros geriamojo vandens, vaikai geria vandenį iš vandentiekio čiaupų.

Ne visose mokyklose sudaryta garnyrų pasirinkimo galimybė prie karštų pietų patiekalų bei ne visur pietų metu galima rasti patiekalą, tausojantį virškinimo sistemą – pagamintą verdant vandenyje ar garuose arba troškintą.

Patikrinimų metu 2 mokyklų maisto tvarkymo skyriuose rasti Tvarkos aprašo 17 p. nurodyti draudžiami vaikų maitinimui mokyklose maisto produktai bei produktai su draudžiamais maisto priedais: nepramoninės gamybos konservuotos daržovės, kava, tirpus grietinės skonio kapučino kavos gėrimas, šokoladiniai batonėliai „Mars“, „Snickers“, šokoladiniai keksiukai su šokoladiniu glaistu, prieskonių mišiniai, į kurių sudėtį įeina maisto priedas – aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas (E 621) bei daugiau kaip 50 % druskos, marinuoti grybai, kurių sudėtyje yra aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas (E 621). Iš viso uždrausta naudoti mokiniams maitinti 27 kg neleistinų maisto produktų.

Norime pabrėžti, kad darbuotojai, atsakingi už maisto produktų, žaliavų užsakymą ir priėmimą, atidžiau tikrintų ženklinimo etiketėse nurodytą produktų sudėtį, kad vaikų maitinime nebūtų naudojami draudžiami produktai bei draudžiami maisto priedai, taip pat norime priminti, kad visose viešojo maitinimo įmonėse draudžiama gaminti varškę, sūrių masę, raugintus pieno produktus, konservus (mėsos, grybų, daržovių, padažų ir kt.).

4 (28 %) mokyklų maisto tvarkymo skyriuose buvo pasibaigę paviršių bei rankų dezinfekavimo priemonių galiojimo terminai.

Tik 3 mokyklos turi sudarę sutartis dėl maisto atliekų ir šalutinių gyvūninių produktų (toliau ŠGP) utilizavimo su specializuotomis utilizavimo įmonėmis. Kitos mokyklos neturi sutarčių dėl ŠGP utilizavimo, nepildomi ŠGP apskaitos dokumentai.

Lyginant su 2012 m., padaugėjo mokyklų dalyvaujančių Europos Sąjungos (toliau ES) finansuojamose programose: „Pienas vaikams“ ir „Vaisių, daržovių vartojimo skatinimas“. Praėjusiais metais programose dalyvavo 6 mokyklos, šiais metais – 13 mokyklų dalyvauja ES finansuojamose programose.

Svarbu, kad visiems mokiniams mokyklose būtų sudarytos sąlygos ne tik pavalgyti šilto maisto, bet privaloma užtikrinti, kad patiekiamas maistas būtų kokybiškas, atitinkantis saugos reikalavimus, vaikų maisto medžiagų fiziologinius poreikius ir sveikos mitybos principus.

 

Aida Švelnienė,

Trakų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė

Naujienos iš interneto