Gražina ir Vytautas projekte „X faktorius“

Foto Kauno filharmonija 030
Gražina Skinderytė-Kurnickienė ir Vytautas Kurnickas

Gražina Skinderytė-Kurnickienė ir Vytautas Kurnickas dalyvauja projekte „X faktorius“. Kadangi daugelis Trakų rajono gyventojų šiuos atlikėjus puikiai pažįsta, „Trakų žemės“ redakcija pateikė jiems keletą klausimų.

Kodėl sugalvojote dalyvauti TV3 projekte „X Faktorius“? Kodėl iš visų Lietuvoje transliuojamų projektų pasirinkote būtent šį? Juk toks projektas yra skirtas daugiau lengvojo žanro atlikėjams?

„X Faktorius“ užkabina pačia idėja, nes tai nėra vien tik balso konkursas. „X Faktoriuje“ ieškomas atlikėjas, turintis nežinomą X, kuris priverčia klausytis būtent to atlikėjo, išgyventi su juo atliekamą kūrinį, kartu juoktis linksmame kūrinyje, kartu verkti, kai dainuojama apie rimtus dalykus. Kodėl vienų atlikta ta pati daina jaudina, užkabina iš vidaus, o kitų, nors ir puikiai įvaldžiusių vokalinę techniką, atliktas kūrinys nesujaudina? Tai liečia bet kurio žanro atlikėjus. Mes neskirstome nei publikos į gerą, blogą ar neišprususią, nei projektų į tinkamus ar netinkamus. Yra tik atlikėjas galintis sudominti, uždegti publiką arba ne. Bet kokia patirtis yra įdomi, naudinga ir reikalinga. Be to televizija turi didžiulį privalumą tame, kad pasiekia plačią auditoriją. Žinoma, mes su vyru operos solistu Vytautu Kurnicku nemažai koncertuojame įvairiuose Lietuvos miestuose, tačiau norisi, kad klasikinės muzikos atlikėjai taptų prieinamesni platesnei žiūrovų auditorijai. Norisi didesniam kiekiui žmonių skelbti tai, kad klasikinio žanro atlikėjai, dainuojantys įvairius kūrinius, yra normalus reiškinys. Po koncertų dažnai tekdavo išgirsti klausimų, kodėl turint mūsų balsus ir atliekant ne vien klasikinius, bet ir populiariosios muzikos žanro kūrinius, nedalyvaujame įvairiuose televizijose transliuojamuose muzikiniuose projektuose. Ne vieną kartą teko išgirsti nuomonių, kad klasikinių atlikėjų atliekama populiarioji estradinė muzika kur kas malonesnė klausytojo ausiai negu kitų atlikėjų. Puikūs tokių atlikėjų pavyzdžiai yra Merūnas Vitulskis, Deividas Norvilas, žinomas kaip Deivis, Eduardas Kaniava ir nemažai kitų. Tokių atlikėjų populiarumas Lietuvos estradinėse scenose yra labai geras pavyzdys to, kad mūsų klausytojai klauso, girdi ir atsirenka tai, kas yra kokybiška. Manau, kad aukštasis išsilavinimas, įgytas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, gali tik padėti atlikti, įsisavinti ir pateikti klausytojui net ir lengvojo žanro kūrinius kokybiškai. Žinoma, kiekvienas žanras turi savų niuansų, garso formavimo specifiką, tačiau tai yra plati sritis. Todėl pramoginio žanro kūrinių atlikimas bus mums įdomi ir reikalinga patirtis. Didžiulė garbė būtų su pramogine muzika ir jos atlikimo niuansais susipažinti padedant tokiems šios muzikos grandams kaip Saulius Urbonavičius-Samas, Rūta Ščiogolevaitė, Marijus Mikutavičius bei Saulius Prusaitis. Juk žmogus tobulėja ir plečia žinias visą gyvenimą

Kokią muziką patys mėgstate klausytis?
Mėgstame pačią įvairiausią muziką nuo roko, metalo iki operos. Svarbu, kad tai būtų tikrai gera, kokybiška muzika, o žanras – nesvarbu. Tai ir Scorpions, Quien, Eric Clapton, Elton John, Madonna, Robbie Wiliams, Aerosmith, Beyonce, Brayan Adams, Lara Fabian, Luciano Pavarotti, Rene Fleming, Kiri te Kanawa ir daugybė kitų. O tai, ką klausome konkrečiu momentu, kaip ir daugumai žmonių, priklauso nuo nuotaikos ir situacijos.

Koks jums yra geras atlikėjas?
Ir mane, ir Vytautą žavi pirmiausiai tie atlikėjai, kurie turi ne tik balsą bei nepriekaištingą vokalinę techniką, bet ir tie, kurie turi ką pasakyti. Pastaruoju metu į sceną ateina labai daug jaunų, talentingų žmonių, kurie gražiai dainuoja, bet jų dainavimas neužkabina iš vidaus. Ir tik nedaug yra dainininkų, kurių dainavimas jaudina. Manau, kad žmogaus siekis lipant į sceną turėtų būti ne tik noras atskleisti ar parodyti save, pirmas ir pagrindinis siekis turėtų būti noras dalintis savimi, savo patirtimi. Lipti į sceną tik tada, kai tikrai turi ką pasakyti. Žmogus esantis scenoje turi būti turtingas savo vidumi, turėti tam tikros gyvenimo patirties. Džiaugiuosi, kad tokių visapusiškų atlikėjų Lietuvoje tik daugėja ir labai smagu, kad tokie projektai kaip „X Faktorius“ suburia ir padeda atsiskleisti žmonėms.

Galbūt planuojate projekto metu paruošti kokį nors konkretų kūrinį?
Nesame galvoję ar svajoję apie kokį nors konkretų kūrinį, tačiau labai norėtume padainuoti roko kūrinių.

Netikėta…
Šis žanras žavi savo gyliu, reikalauja specifinės vokalo technikos, kuri yra visai kitokio pobūdžio negu mūsų. Būtent todėl ir norisi paruošti bei atlikti šio žanro kūrinių.

Linkime Jums sėkmės projekte „X Faktorius“.

Kalbėjosi Simona Gudabskaitė

Dalyvių pasirodymas „X faktoriuje“
Balsuoti už Gražiną ir Vytautą galite čia:

Naujienos iš interneto