- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Apie mėgėjišką žvejybą Trakų rajono ežeruose

Lentvario ežeras kol kas neišnuomotas [1]
Lentvario ežeras kol kas neišnuomotas

Į redakciją kreipėsi lentvarietis Robertas Ivaška prašydamas laikraštyje „Trakų žemė“ paskelbti informaciją apie Trakų rajono ežerus ir vandens telkinius, kuriuose galima žvejoti turint metinį žvejo mėgėjo leidimą. R. Ivaška taip pat klausė ar Lentvario ežerui galioja leidimas organizuoti limituotą žūklę.

Anksčiau valstybiniai ežerai ir vandens telkiniai buvo nuomojami verslinei ir mėgėjiškai žūklei, vėliau ši tvarka buvo pakeista ir buvo išduodami leidimai naudoti žūklės plotus. Šiais metais leidimų naudoti žūklės plotus tvarka buvo pakeista, o anksčiau išduoti leidimai naudoti žūklės plotus mėgėjiškai ir verslinei žūklei nustojo galioti. Tačiau patvirtinta nauja tvarka,

pagal kurią dabar išduodami leidimai naudoti žūklės plotus.

Žvejai žino, kad Aplinkos ministerijos išduodami leidimai mėgėjiškai žūklei galioja tik neišnuomotiems valstybiniams vandens telkiniams, o dėl leidimų žvejoti vandens telkiniuose, kuriems išduoti leidimai naudoti žūklės plotus, reikia kreiptis į šių plotų naudotojus.

„Trakų žemės“ redakcija šiuo klausimu kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Šios ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vidmantas Graičiūnas informavo, kad žvejai mėgėjai informaciją apie vandens telkinius, kuriems pagal naują tvarką išduoti leidimai naudoti žūklės plotus, gali sužinoti pasinaudoję Aplinkosaugos leidimų informacine sistema (Alis). Šios sistemos el. adresas: http://alis.am.lt [2]. Jeigu naudojant šią informacinę sistemą atsiranda neaiškumų, galite pasikonsultuoti telefonu 8 526 63 661.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų agentūros vedėjas Zigmantas Butvilas informavo, kad šių metų liepos 19 d. duomenimis, Trakų rajone dar niekam nebuvo išduotas leidimas naudoti Trakų rajono vandens telkinių žūklės plotus, o Lentvario ežere dar niekam nesuteikta teisė organizuoti limituotą žūklę.

Kol vandens telkiniai neišnuomoti, juose galima žvejoti su žvejo mėgėjo leidimu, išduotu Aplinkos ministerijos. Šis leidimas galioja ir Lentvario ežerui, tačiau prieš einant žvejoti, reikia

pasitikrinti Aplinkosaugos leidimų informacinėje sistemoje (Alis), nes pastaruoju metu išduodama daug leidimų naudoti žvejybos plotus, todėl vandens telkinio statusas bet kurią dieną gali pasikeisti, tuomet dėl žvejybos leidimo, išnuomotame ežere, reikės ieškoti nuomininko.

Primename, kad Valstybiniuose vandens telkiniuose, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žūklės plotą fiziniai asmenys iki 16 metų, vyresni nei 62 metai ir neįgalieji turi teisę žvejoti nemokamai turėdami žvejybos vietoje tai patvirtinantį dokumentą.

Kęstutis Petkūnas, autoriaus nuotr.