Pakavimo medžiagų istorija Lietuvoje

Ne veltui yra sakoma, jog viskas, turi savo istoriją. Tai galioja net ir pakavimo medžiagoms, tad siūlome susipažinti su pakavimo medžiagų istorija Lietuvoje.

 

Kalbant šia tema, svarbu paminėti, jog seniausios pakavimo medžiagos, kurios yra naudojamos mūsų šalyje, tai – popierius bei kartonas. Lietuviai jau daugelį metų turi įmones, gaminančias popierių bei kartoną. Beje, šios medžiagos yra vienos pagrindinių bei seniausių medžiagų ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje. Tiek popierius, tiek kartonas puikiai  tinka sąlyčiai su įvairiais gaminiais (tame tarpe ir sąlyčiui su maisto produktais), tačiau turi vieną trūkumą – praleidžia drėgmę. Nepaisant to, puikiai tinka daugelio produktų pakavimui (pradedant saldainiais ir užbaigiant indais). Vis dėlto, negalima nepaminėti, jog abi šios medžiagos turi ne ką mažiau svarbų privalumą, kuris puikiai atsveria ką tik paminėtą trūkumą: tiek popierius, tiek kartonas yra labai pigūs.

 

Bėgant metams į Lietuvą atkeliavo naujos technologijos, leidžiančios gaminti naujus produktus. t.y., naujas pakavimo medžiagas. Būtent tuo metų (į Lietuvą atkeliavus naujiems įrengimams bei technologiniams procesams), pradėta gaminti polietileno plėvelė. Būtent ši pakavimo medžiaga šiandien yra viena gausiausiai naudojamų pakavimo medžiagų pasaulyje ir savo populiarumu nei kiek nenusileidžia popieriui ar kartonui. Beje, reikia pastebėti, jog lyginant su šiomis medžiagomis, polietileno plėvelė yra kur kas lengvesnė, be to, turi ir dar vieną, labai didelį privalumą – nepraleidžia drėgmės. Kaip ir popierius ar kartonas, polietileno plėvelės kaina taip pat yra maža.

 

Na, o po to, kai Lietuvoje buvo pradėta gaminti polietileno plėvelė, atėjo laikas ir kitiems gaminiams: pakavimo medžiagoms su aliuminio folija. Pradėtos kurti įvairios formos pakavimo medžiagos su aliuminio folija: skirtingų dydžių dėžutės,  maišeliai. Kaip ir polietileno plėvele, taip ir šios pakavimo medžiagos turi didelį privalumą – nepraleidžia drėgmės bei puikai tinka sąlyčiui su maisto produktais. Vis dėlto, negalima nepaminėti ir dar vienos, šios pakavimo medžiagos kuri suteikia unikalumo: pakavimo medžiagos su aliuminio folija padeda ilgiau išlaikyti maisto produktus karštais. Būtent dėl šios priežasties pakavimo medžiagos maistui tapo labai populiariu pasirinkimu, kuomet reikia supakuoti maistą išsinešimui. Reikia pabrėžti, jog šių pakavimo medžiagų atsiradimui įtakos turėjo ir pasikeitęs žmonių gyvenimo būdas (vis daugiau ir daugiau žmonių yra tokie užimti, jog neturi laiko maisto gaminimui, tad renkasi greitą maistą).

 

Na,  o apibendrinant šią temą, galima daryti išvadą, jog popierius bei kartonas Lietuvoje gaminami jau daug metų, o atėjus naujoms technologijoms pradėtos gaminti ir kitos, daugiau privalumų turinčios pakavimo medžiagos – polietileno plėvelė bei pakavimo medžiagos su aliuminio folija.

Naujienos iš interneto