Kavamalių kelias į Lietuvą. Ką naudojo seniau ir ką naudoja dabar

Apie kavamalių istoriją žinių nėra daug. Žinoma tiek, jog pirmosios kavos pupelės pradėtos naudoti apie 900 mūsų eros metus Jemene. Iš pradžių kavos pupeles trindavo nedidelėmis girnomis. Tuomet išrasti ir jas trinantys aparatai. Europoje trynimui naudoti prieskonių malimo aparatėliai, kuriuos europiečiai jau turėjo. Teigiama, jog pirmasis kavos malimo malūnėlis buvo pagamintas apie 1400-uosius metus. O masinė jų gamyba prasidėjo 17 amžiuje Prancūzijoje.

 

Amerikiečių ir europiečių (taip pat ir turtingų lietuvių) namuose kavos malūnėliai buvo naudojami maždaug nuo 18 a. vidurio. Anglijoje 19 a. antrojoje pusėje, klestint karalienei Viktorijai, rankinė kavos malimo mašinėlė buvo klasikinės tradicinės formos dėžutė su masyviais ažūrinias ornamentais ir dekoruota rankena bei malimo mechanizmu viduje. Buvo puošni, su reljefiniais žiedlapiais padabintais stalčiukais. Tokią dabar galima aptikti nebent antikvariatuose ar sendaikčių parduotuvėse.

 

Laikai keitėsi, o kavos malimo mašinėlės liko populiarios, tik kiek kitokios nei prabangiuose karalių rūmuose. Dabar sparčiai populiarėjant kavos aparatams, senos geros kavamalės prisimenamos vis dažniau. Apie jas ir kavos malimo būdus galima sužinoti tik apsilankius  liaudies buities muziejuje ar pas antikvarinių daiktų rinkėjus, kurie gali parodyti tik jiems vieniems žinomais keliais gautas senovines kavamales. Įdomu, jog senovinė technika buvo skirta ne tik kavai, bet ir pipirams bei kitokiems prieskoniams malti. Tokią techniką turtingi lietuviai atsiveždavo iš Vokietijos ar Prancūzijos. Prancūzijoje gyvenę broliai Žanas Pjeras ir Žanas Frederikas Pežo apie 1810-uosius metus įkūrė malūną, kuris vėliau virto metalo apdirbimo fabriku. Čia buvo gaminami pjūklai, laikrodžiai ir įvairiausi kiti mechanizmai, tarp jų ir kavamalės. Tuometinės rankinės kavamalės pradėtos gaminti 1840 metais. Jos buvo iš medžio ir skardos. 1930 metais  pradėtos gaminti elektrinės kavamalės „Peugeot“. Tuomet jos išpopuliarėjo visoje Europoje, o turtingų miestelėnų buvo atvežtos ir į Lietuvą. Rankinės kavamalės išliko populiarios ir atsiradus elektrinėms. Tokių kavamalių konstrukcija nebuvo sudėtinga. Kavamalę sudarė dvejos girnelės, o atstumas tarp jų buvo reguliuojamas specialiai tam skirtu sraigtu. Norint smulkiau sumalti kavą, sraigtą reikėdavo kuo labiau priveržti, kad būtų mažas tarpas tarp girnelių paviršių. Kavos pupeles berdavo į piltuvą, kad jos patektų tarp girnelių. Vieną girnelę įtvirtindavo taip, kad ji nejudėtų, o kita judėdavo, sukant kavamalės rankeną. Būdavo ir itin nepatogios europinio tipo kubo formos kavamalės su apačioje esančiais stalčiukais kavai byrėti. Korpusą reikėdavo laikyti viena ranka, o kita sukti rankeną. Prie stalo tokia kavamalė neprisitvirtindavo, judėdavo, todėl buvo nepatogi ir nepraktiška. Tik vėliau pradėtos gaminti rankinės kavamalės, turinčios prie stalo tvirtinamą sraigtą.

 

Vienu metu išpopuliarėjo rytietiškos cilindro pavidalo kavamalės, laikomos rankose.. Ir dabar jų dar galima paieškojus įsigyti. Jos patogios, nes turi geras girneles, kurios mala vienodo stambumo kavą. Klasikinių turkiškų kavamalių rankenos užsilenkia į vidų.

 

Tiems, kurie neturi kavos aparato, bet nori kavą malti namuose, siūlomos automatinės kavamalės. Jos būna su peiliukais arba su girnelėmis. Kavos gurmanai teigia, kad geriau kavą malti rankine nei automatine kavamale, nes automatinėje dėl labai greito malimo kava nesumalama kokybiškai.

 

Elektrinės automatinės kavamalės turi greitai besisukančius peiliukus, kurie kavą susmulkina. Jose yra du skyriai. Vienas su elektros varikliu, kitas – su ertme, kur beriamos kavos pupelės ir kurios apačioje yra besisukantys peiliukai. Malimas taip pat nėra tolygus.

 

Tarp jaunimo kavamalės nebepopuliarios, nes kavą jie daugiausiai geria kavinėse arba iš kavos aparato namuose, bet vyresni žmonės jų vis dar ieško. Tai lemia tradicinis įsitikinimas (ir jis ko gero teisingas), kad net ir neturint brangiai kainuojančio kavos aparato šviežiai kavamale sumalta kava turi puikų aromatą ir skonį. Kai kurios kavamalės, veikiančios girnų principu, turi ir laikmačius nustatyti, kiek truks malimas. Taip pat galima pasirinkti ir kavos rupumo lygį – smulkesnį espresso kavai ir stambesnį filtruotai.

Naujienos iš interneto