Greitųjų kreditų teikimo neskaidri tvarka ir spragos šalies įstatymuose – jau praeitis

Tikriausiai visi žino ir yra girdėję, kas yra greitieji kreditai. Dar prieš kelerius metus vartotojų teisių tarnyba sulaukdavo daugybės nepatenkintų gyventojų skundų, kur buvo skundžiamasi dėl įvairių nedidelės vertės kreditų, daugiausia – dėl taip vadinamųjų greitųjų kreditų. Daugiausia nusiskundimų būdavo dėl to, kad žmonės galiausiai iš sutarties taip ir negalėjo suprasti, kokia galutinė pinigų suma turės būti grąžinama, kaip ir kada ją reikės atiduoti.
Ne paslaptis, kad kai kurios bendrovės, teikiančios greituosius kreditus, pačios susikūrė taisykles, kada ir kaip galima paskolintuosius pinigus grąžinti. Žinoma, beveik visais atvejais čia nukentėdavo kreditą imantis asmuo. Taigi reformų šioje srityje reikėjo imtis jau seniai, ir nedelsiant.
Beje, ir grąžinami pinigai negalėdavo būti įnešami anksčiau nei dieną, kada pasiskolinęs pinigų asmuo pateikė paraišką, kad nori sugrąžinti kreditą. Tuomet asmeniui būdavo apskaičiuojama galutinė suma, kurią jis turės grąžinti. Tenka pripažinti, kad tokie greitieji kreditai įnešdavo nemažai sumaišties, nes žmonės iki pat paskutinės minutės nežinodavo, kiek procentų priaugo ir kokią sumą pinigų jiems reikės grąžinti galiausiai. Kreditų sutartys nebūdavo nutraukiamos ir tuo atveju, jei žmogus nors vieną dieną pavėluodavo kreiptis ir grąžinti paskolą – vadinasi, pinigų jis neturi, tad galima ir toliau auginti palūkanas.
Šiandien viskas yra kitaip, nes 2013 metų viduryje suskubta priimti įstatymus, susijusius su greitųjų kreditų teikimo ir grąžinimo tvarka. Įstatymuose įmonės, teikiančios kreditus, įpareigotos juos teikti tik asmenims, kurie neturi kitų didesnių įsiskolinimų ir kai suma, kurią reikės kiekvieną mėnesį atiduoti kredito bendrovei, nėra didesnė nei 40 proc. bendrų kreditą imančio asmens pajamų. Taip bendrovės turi asmenį aiškiai supažindinti ir informuoti, kiek greitieji kreditai jiems atsieis, t. y. kokia suma priaugs prie galutinės: pavyzdžiui, jei žmogus paima 1000 litų, kokią sumą jis permokės. Reglamentuotos ir kreditų palūkanos, kurios negali būti nesuvokiamai didelės, kaip neretai būdavo iki tol. Tad šiandien imantieji greituosius kreditus žmonės turi daugiau teisių ir daugiau galimybių, privilegijų, yra labiau apsaugoti teisiškai.

Naujienos iš interneto