- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Svečiuose – Domantas Razauskas

Kopija iš zdjecia 003 [1]
Domantas Razauskas užpildė biblioteką gitaros akordų garsais

Gegužės 28 d. Lentvario biblioteka organizavo susitikimą su dainų autoriumi ir atlikėju, poetu, kompozitoriumi, žurnalistu Domantu Razausku. Malonu buvo bendrauti su šiltu, laisvu ir jaunatvišku žmogumi, kuris yra išleidęs dvi knygas, parašęs arti 200 dainų.

Renginyje buvo pristatyta jo sudaryta knyga „Dzeno istorijos“. Tai trumpų, komiškų, pamokančių, dzenbudistinių istorijų rinkinys. Šios istorijos, atsiradusios Tolimuosiuose Rytuose, buvo užrašytos vienuolių. Knyga sudaryta iš keturių šaltinių: „101 dzeno istorija“ , ,,Mumonkan“ arba ,,Vartai be vartų“, ,,Hekiganroku“ arba ,,Mėlynosios uolos įrašai“ ir ,,Užrašyti čano meistro Daoi iš Dziangsi pasakymai“. Knygos idėja gimė rašytojui ir režisieriui Vytautui V. Landsbergiui, kuris pasiūlė Domantui sudaryti ir išversti šią knygą, žinodamas, kad šis jau senokai domisi Rytų filosofija. Beje, lietuvių kalba iki šiol nėra nė vieno išsamaus veikalo, supažindinančio net ir su pačiu budizmu, jo kultūra, istorija, jo kryptimis.

Svečias dalijosi savo įspūdžiais iš darbo radijuje ir televizijoje. Jis svajoja apie savaitinę laidelę, skirtą netradicinei, avangardinei muzikai.

Pasakodamas apie praėjusiais metais suorganizuotą turą po Lietuvą, Domantas pasakė, kad neįsivaizdavo, kokio dydžio ir grožio yra Lietuva iš tikrųjų. Šešių muzikantų grupė koncertavo mažuose miesteliuose, kaimuose, karjeruose, aplankė užmirštas, nelankomas vietas, kur niekada neskambėjo muzika. Projekto tikslas – pamatyti nefasadinį Lietuvos veidą ir parodyti, kad mokėti reikia ne už viską, muzika pati pas tave gali atkeliauti į kiemą, net jei būsi vienintelis klausytojas.

Viskas buvo daroma iš idėjos. Jie nusprendė pasidalyti savo muzika su tais, kurių nepasiekia plačiajuostis internetas. Per 10 d. Domantas su kitais muzikantais surengė 24 koncertus.

Renginys buvo organizuotas pagal projektą ,,Nuo knygos iki meno“, kurį remia LR kultūros rėmimo fondas ir Lentvario seniūnija.

Kristina MEČKOVSKA,

Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vedėja