Atnaujinamas Lentvario šilumos ūkio planas

Praėjusią savaitę Lentvario seniūnijoje buvo pristatoma Lentvario šilumos ūkio specialiojo plano atnaujinimo koncepcija. Šio plano rengėjai yra įmonė „Ekotermija“. Planą pristatė įmonės atstovė Ingrida Tomaševičienė. Tačiau susirinkusieji gyventojai ir net plano atnaujinimo užsakovai – rajono valdžia – turėjo daug pastabų ir priekaištų. Plano rengėjai labai „skystai“ – be skaičiavimų – pateikė pradinę plano versiją, todėl susilaukė gyventojų pasipiktinimo. Skaičiavimus įmonė „Ekotermija“ turėtų pateikti gegužės mėnesį. Su plano koncepcija gyventojai gali susipažinti ir aktyviai teikti pasiūlymus atvykę į Lentvario seniūniją.

Atnaujinamas Lentvario šilumos ūkio planas. Danos Zacharevičienės nuotr.
Danos Zacharevičienės nuotr.

Prasta žvalgyba

Šilumos ūkio planą – dokumentą – privalu atnaujinti kas penkerius metus, jo tikslas išanalizuoti realius ir alternatyvius šildymo būdus, kad vartotojus šiluma pasiektų mažiausiomis šilumos gaminimo sąnaudomis. Tačiau, panašu, jog plano rengėjai prastai įvykdė žvalgybinius namų darbus: svarbiausia neįvertino, ar miestui bus ekonomiška išlaikyti dvi galingas katilines (o juk tai įeina į šilumos kainą), ar pakaktų tik vienos. Tarybos narys Romualdas Rudzys primygtinai prašė plane numatyti galimybę gyventojams statytis atsinaujinančius šilumos gaminimo šaltinius, kadangi kol tokio sakinio specialiajame plane nebus, tol dar penkeriems metams vartotojams bus užkirstas kelias tai daryti. Taip pat buvo prašyta įvertinti kogeneracinės sistemos katilinės galimybes.

Renovacija

Pagrindinė plano rengėjų pozicija yra tokia, jog centralizuotas šilumos tiekimas yra gėris ir jį ardyti būtų neprotinga, tačiau centralizuotą valdymą, žinoma, reikia tobulinti sujungiant šiaurinės ir pietinės miesto dalies šilumos tiekimo trasas. Taip pat buvo akcentuojama daugiabučių namų renovacijos būtinybė. Trakų rajono savivaldybes administracijos direktorė Asta Kandratavičienė netgi pateikė duomenis, kurie daugiabučiai Lentvario mieste daugiausiai suvartoja šilumos (1 kv. m) ir pirmumo teise galėtų teikti paraišką dėl namo renovacijos (Klevų al. 42, 44, 57, 59, Pakalnes g. 21, 23, 25, 27, Bažnyčios g. 21, Lauko 3, 4, 5, 6, 8,9,12, Geležinkelio g. 28, 34).

Atnaujinamas Lentvario šilumos ūkio planas nebūtinai sutaps su šilumos tiekėjo šilumos ūkio investiciniais planais mieste. O pats plano parengimas savivaldybei kainuos 24 800 litų.

Dana Zacharevičienė

Autorės nuotr.

Naujienos iš interneto